PROJEKT

 

Vokalensemblen Espiro har genom åren erbjudit ett brett utbud av musikaliska upplevelser, dels a capella men även i samarbete med solister och musiker. I ett flertal projekt har helt olika musikstilar varit spännande utmaningar för såväl körledare som sångare.

 

DE SKRIVNA ORDENS MUSIK

Våren 2013 gjorde Espiro tillsammans med pianisten Karin Birgersson en lyrikkonsert där vi bland annat framförde Fancies; Sven-Erik Johanssons tonsättningar av Shakespeares texter.

 

PÅ KURS MOT IRLAND

2012 satte Espiro kurs mot Irland och folkmusikfestivalen i Skerries. Programmet innehöll såväl irländsk som svensk folkmusik och framfördes i gathörn i Skerries liksom på pubar i Dublin. Den svenska folkmusikens själ förstod vi med hjälp av folksångaren Eva Rune och den irländska med hjälp av Phil Callary.

 

BUDAPEST

Turné till Budapest 2010Budapest i maj år 2010 är lika med sol, regn och kraftiga vindar från höger.

 

Espiros samarbete med två ungerska körer, Zajoskör och Profic, tar oss på en svindlande resa mellan ytterligheterna. Vi var förberedda på den musikaliska förflyttningen från nutid till barock men inte på den dagspolitiska resan från en alternativ kulturklubb till en ordenslokal med rötterna i trettiotalets grumligaste historia.

 

Mitt i detta hinner vi repetera med de ungerska körerna, äta ungersk mat, njuta av den centraleuropeiska kafékulturen, bada i varma bassänger på dagar och nätter, åka kors och tvärs i Europas bästa lokaltrafik, gå på ett och annat museum och se en skärva av de vanliga sevärdheterna.

 

ESPIRO GOES LATINO

Vokalensemlen ESPIRO plockar fram sitt heta temperament och sina kryddiga minnen. Barndomens flamencodockor, kubanska rytmer, italiensk barock och Fragancia trängs med Spansk 70-tals schlager. Eget textmaterial varvas med Monteverdi, Gullan Bornemark, Roberto Valera, Antonio Carlos Jobim, Morten Lauridsen m fl som alla bidrar till denna eklektiska resa över såväl världen som i tid och rum. Konsertens tempo och stil är lika lynnigt som kynnet hos en matador. OLÉ!

 

DRÖMMER OM LJUMMA VINDAR

Vokalensemblen Espiro åkte på turné och bjöd på drömmar och verklighet i den svenska försommaren. Adolphson, Gärdestad, Rogefeldt, Stenhammar, Taube och andra svenska mästare stod för texter och musik. Stämningsfull körlyrik prisade den svenska sommaren och den ljuva drömmen om ljumma, ljusa dagar och nätter. En smula passion och mystik blandades också in med musik av bl a Lauridsen och Barber.

ISMUSIK OCH KÄNSLOR AV SNÖ

En föreställning med musik och lyrik kring den nordiska vintern, med texter av Vilhelm Moberg, Tove Jansson, Lina Ekdahl och andra nordbor. Toner av Per Nørgård och Sven-Eric Johanson m fl. Konsertens huvudnummer var ”Vinterbilder”, ett beställningsverk komponerat av Tormod Tvete Vik för Vokalensemblen Espiro som uruppfördes i Göteborg i mars 2007. Verket börjar med andedräktens kalla rök och ylande vindar för att via snöblandat regn föra oss till vårens första tecken. Nu är siktet inställt på Lofoten där vi planerar att göra konserten i vår. Se affisch här.

 

REQUIEM – FAURÉ

Ett konsertprogram i allhelgonatid. Fransmannen Gabriel Fauré har komponerat ett av våra mest populära Requiem, som Espiro framfört i ett helt nytt arrangemang för kör, stråkkvartett och orgel skrivet av Susanna Fredén. Susanna spelade själv orgel under konserterna och Vegakvartetten stod för fiolerna. Förutom Faurés Requiem framfördes musik och texter från Norden med temat liv och död.

 

SYDAFRIKA

Tack vare ett generöst bidrag från “Fonden för kultursamarbete mellan Sydafrika och Sverige” kunde detta projekt genomföras. Från Kapstaden kom kören Voices of Cape Town till Göteborg medan Espiro senare reste till Kapstaden på svarsvisit. Sydafrikansk musik blandades med svenska tongångar vid repetitioner, workshops och flera konserter. Ett absolut fullsatt Världskulturmuseum blev stor succé och även några kåkstäder och skolor runt Kapstaden fick uppleva sången.

 

MAGNUS UGGLA

Espiro medverkade i Magnus Ugglas uppsättning ”Best in Show” på Rondo i Göteborg. Sånginsatsen, en operainspirerad hyllning till Magnus Uggla, angav tonen och satte publiken i rätt stämning under 4 veckor på Göteborgs bästa showscen.

 

JAZZ MED ÅSA GUSTAFSSON

Jazz för hela slanten blev det tillsammans med Åsa Gustafsson, komiker och skådespelerska, körens huspianist David Bäck samt Erik Bodin på trummor och Fredrik Kjellgren, bas. Vid ett flertal konserter i Göteborg med omnejd fick publiken njuta av täta jazz-ackord och skratta åt Åsa Gustafssons funderingar kring livet och musiken.

 

MOZARTS REQUIEM

Under en kort, intensiv och mycket givande period övade vi in Wolfgang Amadeus Mozarts mäktiga ”Requiem”. Med musiker från GöteborgsOperan framfördes denna dödsmässa som skrevs åt en mystisk anonym uppdragsgivare och som Mozart kom att betrakta som ett förebud om sin egen död. Rekonstruktion: Barbara Krafft.

 

KUBA OCH TANGO

”Med hjärtat i handen”, kubansk körmusik och argentinsk tango. Tillsammans med den kvinnliga tangoorkestern MangoTango bjöds det på rytmer och tongångar som fick publiken att dansa bland bänkraderna. Helt omöjligt att sitta stilla till denna sensuella musikaliska känslostorm.

 

JOHANNESPASSIONEN

Ett spännande projekt för kören blev ”Johannespassionen” med sångsolister och musiker från GöteborgsOperan. Detta storslagna verk av Johann Sebastian Bach beskriver Jesu lidande och död på korset. Mycket utvecklande för kören. Sångarna föreställer ömsom uppretade folkmassor, gråtande och sörjande människor, betraktande förbipasserare, en uppgiven Pilatus samt en plågad Jesus.

© 2016 Espiro   |   Kontakta oss: kontakt@espiro.se   |   Webbmaster: webmaster@espiro.se   |   Espiro & Vänner

Logotyp för Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet